Wist jij dit al over fietsend Nederland?   

Als Nederlanders staan wij er helemaal niet meer raar van te kijken als we iemand op de fiets voorbij zien komen maar wist je al dat het in andere landen eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend is om je op de fiets te verplaatsen? Wij pakken het liefst de fiets naar werk, school of sport. Of het nu wel lekker weer is of niet. Met een beetje mazzel heb je ook nog windje mee en is dat fietstochtje gewoon de normaalste zaak van de wereld. Misschien sta je er dan ook niet van te kijken als we je vertellen dat een Nederlander gemiddeld z’n 1.000 kilometer per jaar fiets. Benieuwd naar meer leuke feitjes? Wij zijn voor je op onderzoek uitgegaan.

Meer fietsen dan mensen

Als je wel eens in Amsterdam of een andere grote stad in Nederland bent geweest is dit je waarschijnlijk wel opgevallen. In Nederland hebben we veel fietsen. Of nee, heel veel fietsen liever gezegd. Er komen in Nederland meer fietsen voor dan mensen. Zo’n 23 miljoen als we het in getallen vertalen terwijl we maar met 17,2 miljoen mensen op dit kleine stukje aarde wonen. Sommige huishoudens hebben vaak ook nog een reserve fiets of laten oude fietsen ergens achter. En ja, dan komen we inderdaad wel aan dit hoge aantal.

Herenfiets versus damesfiets

Officieel bestaan er twee soorten fietsen, de herenfiets en de damesfiets. De herenfiets heeft een hoge stang terwijl een damesfiets die niet heeft. De herenfiets is de fiets zoals deze vroeger is uitgevonden. De stang zorgde toen voor extra stevigheid alleen voor de dames was het erg lastig om te fiets te bestijgen. Dames droegen vroeger tenslotte voornamelijk rokken. Voor hen werd de damesfiets uitgevonden waarbij de stang dus werd aangepast. Tegenwoordig zien we steeds vaker de damesfiets voorbij komen al zien we de fietsen met de stang ook nog steeds zoals bij de mountainbikes. In principe fietsen we tegenwoordig op zowel herenfietsen als damesfietsen en is de stang nog maar het enige verschil.

Innovatie en ontwikkeling

Ook op gebied van innovatie en ontwikkelingen hebben fietsenmakers de laatste jaren niet stil gezeten. De e-bike, ook wel bekend als de elektrische fiets, is misschien wel de grootste en meest populaire ontwikkeling van de afgelopen tijd. Deze fiets wordt geholpen door een motortje waardoor het fietsen een stuk aangenamer wordt en er in kortere tijd een langere afstand afgelegd kan worden terwijl er minder moeite voor gedaan hoeft te worden. Als dat zich geen innovatie mag noemen, dan weten wij het ook niet meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *