Een goede microfoon kiezen doet je een (dure) miskoop voorkomen

Wil je een ​​nieuwe microfoon kopen? Dan zul je veel belangrijke factoren in overweging moeten nemen om een vaak dure miskoop zoveel mogelijk uit te sluiten. De prijs van de microfoon geeft je vaal een eerste inzicht over zijn geluidsprestaties. Veel modellen zijn gebaseerd op de basisstructuur van duurdere microfoons, maar dat betekent niet dat ze aan je verwachtingen voldoen. Kortom, waar moet je op letten bij een microfoon kopen?

Waar wil je je microfoon voor gebruiken?

Wil je ermee zingen vanaf een podium zingen of wil je je microfoon gebruiken voor het versterken van instrumenten? Of voor nog iets anders, namelijk om er opnames in een opnamestudio mee te maken? Of stel je hogere eisen aan je nieuwe microfoon en moet hij alles aankunnen? Zorg er alvast voor dat je de microfoon kiest die het beste past bij de omgeving en de gebruikte apparatuur. Als je van plan bent om thuis op te nemen, hoef je geen dure microfoon te kopen. De lagere gevoeligheid en budgetvriendelijke microfoon met de beste prijs-kwaliteitverhouding is dan een betere keuze. Ook als je op zoek bent naar een exemplaar dat uitstekend is in de studio en op het podium, zijn er verschillende mogelijkheden.

Specificaties microfoons

Hou zeker ook rekening met de specificaties van de microfoon. Een daarvan is het polaire patroon of de vorm van microfoongevoeligheid. Het betreft de richting waarin de microfoon geluid ontvangt of negeert. De zogenaamde omni-directionele microfoon regelt het geluid in alle mogelijke richtingen. Een tweeweg microfoon zal achtereenvolgens geluiden van oost en west ontvangen en blokkeert geluiden van noord en zuid. Eenrichtingsmicrofoons horen voornamelijk geluid uit één richting en proberen andere richtingen zoveel mogelijk uit te bannen.

Uni-directionele microfoons

Deze soort microfoons zijn veruit het populairste en zijn beschikbaar met drie polaire patronen. Dat zijn cardioïde, super cardioïde en hyper cardioïde patronen die alle geluiden van achter- of via de zijkanten van de microfoon ontvangt.

Cardioïde patronen

Dit zijn hartvormige en uiterst gevoelige microfoons voor geluiden van de voor- en zijkant. Voor geluiden van 180 graden achter de microfoon zijn ze ongevoelig.

Super cardioïde microfoons

Vangen meer geluid op van een veld van 180 graden.

De hyper cardioïde microfoons 

Vergeleken met super cardioïde microfoons vangen deze geluiden van 180 graden nog beter op. Geluiden van 90 of 270 graden negeren ze.

Polaire patronen

Zijn belangrijk wanneer je in luidruchtige omgevingen werkt. Dergelijke microfoons zijn vooral geschikt voor zangers in een band. Cardioïde, super cardioïde en hyper cardioïde microfoons sluiten meestal alle geluiden buiten behalve de stem van de zanger.

Multipatroon-microfoons

Sommige microfoons beschikken over meerdere patronen. Het polaire patroon kan worden veranderd met schakelaar of verwisselbare capsules.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *