Shea butter: een wondermiddel voor haar en huid

Als ik vanaf vandaag nog maar één product mocht gebruiken voor de verzorging van mijn lichaam en haar, zou ik Shea butter kopen. Shea boter is, samen met arganolie, mijn favoriete, raw ingrediënt. Je kunt Arganolie culinair kopen, maar ook voor cosmetische doeleinden of je gezondheid. En dat geldt ook voor shea boter. Shea boter kun je op tal van manieren gebruiken. Echt waar voor je geld dus!

Puur natuur

Hoewel er niet veel onderzoek is gedaan om de claims over de voordelen van shea boter wetenschappelijk te onderbouwen, is er geen tekort aan volks- wijsheid en verhalen om uit te putten. De cosmetische industrie schort het niet aan synthetische en kunstmatige materialen. Dat maakt de werking van dit pure ingrediënt extra mooi. Wil je back to the basics? Dan zou ik zeker dit goedje eens uittesten.

Oorsprong van shea boter

Shea boter wordt gewonnen uit de noten van Afrikaanse karite bomen. De Latijnse naam is Vitellaria paradoxa. Deze bomen groeien van Guinea tot Senegal en van Uganda tot Zuid Sudan. Shea boter is in deze Afrikaanse regio’s al eeuwenlang een product dat wordt gebruikt om mee te koken. Ook in de chocola industrie is het al decennia een favoriet product. Maar ook voor de verzorging  van je huid en haar is shea boter een wonderproduct.

Gebruik voor je haar

Shea boter wordt in veel haarproducten verwerkt. De boter kan vocht insluiten, krullen definiëren, de conditie van je hoofdhuid verbeteren, roos tegengaan en statigheid van je haar verminderen. Naast bestaande haarproducten met shea boter, kun je ook zelf een haarmasker maken met shea boter. Daar heb je slechts vier ingrediënten voor nodig: een kuipje shea boter, twee eetlepels pure kokosolie, een eetlepel extra virgin olijf olie en castorolie.

Toepassing op je huid

Ook is shea boter goed om de vochtigheid van je huid op peil te houden. De zachtste lippen krijg je door dagelijks je lippen met wat shea boter in te smeren. Ook kan je shea boter gebruiken om oneffenheden op je huid te verzorgen en maskeren. Zoals groeistrepen of zwangerschapsstriemen. Veel mensen raden daarvoor  cacao boter aan. Maar zelf heb ik ervaren dat shea boter, gevuld met vitaminen en mineralen, echt het meeste doet voor mijn huid. Ook als je droge handen of voeten hebt met veel scheurtjes. Na het douchen masseer ik mijn voeten met shea boter, als je voeten nog warm zijn. Een paar katoenen sokken en je voeten voelen de volgende dag heerlijk zacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *